Getting Started-nb

From IndieWeb

Kom i gang på indieweb ved å knytte bånd med indiewebcamp-samfunnet, skaffe deg et personlig domene, et sted for innholdet ditt, og sette opp din hjemmeside og andre indieweb-nødvendigheter. Alt dette forklares skritt-for-skritt under.

Føler du grunnene bak indieweb appellerer til deg, men er ikke sikker på hvordan du starter? Da har du kommet til riktig side!

Videoer og artikler

Vil du ha mer kontekst først? Sjekk ut noen av introduksjonsartiklene og -videoene under, passende for alle nivåer (på engelsk):

Vil du ha mer? Se flere videoer om and innlegg om IndieWeb.


Med hvert steg under vil du oppnå forståelse, uavhengighet og mer eierskap til din nettidentitet og ditt innhold, og sakte men sikkert komme deg videre på IndieWeb.

Samfunn og hjelp

👥 Bli med i vårt chatterom for å bli kjent med andre medlemmer av IndieWeb-samfunnet, som gledelig vil dele sine erfaringer og svare på spørsmål:

Hvorfor? Dette steget alene vil hjelpe deg å raskt få svar på spørsmål om videre steg. Det er ikke påkrevd, men vil nesten sikkert akselerere din framgang på IndieWeb.

Kom til et Homebrew Website Club-meetup i en by nær deg og møt IndieWeb-samfunnsmedlemmer ansikt-til-ansikt, spør spørsmål, og del opplevelser og motivasjoner for å komme igang med IndieWeb.

Skaff et personlig domene

Main article: personal-domain

🌐 Du trenger et personlig domene du kan bruke som din nettidentitet:

 • Skaff ditt eget personlige domene - Spør en venn eller kollega om en hvilken domenenavn-registrar de anbefaler (f.eks. hvilken de bruker og liker/stoler på/respekterer)
 • Domene-personvern - De fleste domenenavn-registrarer vil gjøre din personlige informasjon offentlig tilgjengelig (navn, postadresse, telefonnummer, epostadresseme). Mange registrarer tilbyr tilvalg for domene-personvern, så det er registrarens detaljer, og ikke dine, som står i whois-registeret. Bare bruk domene-personvern hvis du stoler helt og fullt på tjenesteleverandøren -- tvister om domenenavnets administrasjon eller overføringer kan blir problematisk hvis du ikke er registrert som den juridiske eieren av domenet.

Hvorfor? Se |hvorfor. Dette er det første steget for å bli med i indieweb, å eie et domenenavn som du kan bruke som din hoved-identitet på nett.

Skaff et sted for innholdet ditt

📝 Deretter trenger du et sted for innholdet ditt.

Her er tre muligheter du kan velge fra, avhengig av dine ønsker.

GitHub Pages

GitHub Pages er gratis og har et nettbasert grensesnitt for oppretting og redigering. For enkel hosting kan du bruke github-pages som et første steg for å komme på nett. Ingen installering påkrevd.

 • Følg blank-gh-site-instruksene for å klone den og sette den opp på din egen GitHub-konto, eller kom til en Homebrew Website Club-meetup og be om hjelp. Du kan blir klar til å publisere på minutter.

Det er andre gratis, men mer begrensede muligheter beskrevet i Transitional Steps.

Netthotell

Netthotell koster litt, men gir deg mange flere muligheter.

Hjemmeserver

Å bruke din egen server hjemme koster mer, og tar mer tid å sette opp — kun for utviklere.

 • Du kan også selv-hoste din egen server. De mange små datamaskinene som er tilgjengelig er interessante fordi de kan bli brukt som servere, inkludert Raspberry Pi, Beaglebone Black, Intel Galileo, og mange andre små, strøm-effektive datamaskiner.

Sett opp siden din

Som et samfunn med ulike interesser, behov, og nivåer med teknisk kompetanse, er det mange muligheter for å sette opp en side på Indieweb.

En enkel side

📄 Alt du egentlig trenger å vite for å komme igang er en enkelt enkeltnettside, som du kan sette opp med blank-gh-site-prosjektet.

CMS-guider

📑 Hvis du allerede kjenner til eller foretrekker et innholdsstyringssystem (CMS) kan du ta en titt på disse guidene for å sette det opp på domenet ditt.

Disse to er høyst anbefalt og har dedikerte forumer for hjelp og støtte, se prosjekter-siden for flere muligheter.

Hvis din netthotell-leverandør har et kontrollpanel som cPanel eller Fantastico har den kanskje mulighet for å installere et CMS med et par klikk.

Sett opp hjemmesiden din og nettinnlogging

🏡 Lag og last opp en enkel index.html-hjemmeside med navnet ditt, ikon, og rel-me-lenker til dine profiler på sosiale medier. Pass på at profilene dine linker tilbake til ditt domene.

Denne nettsiden https://indiewebify.me/validate-rel-me/ har et praktisk verktøy for å validere at domenenavnet ditt og profilene dine er koblet sammen korrekt.

Hvorfor? Dette sikrer at det er enkelt å se at dine profiler på sosiale medier tilhører samme person som domenenavnet ditt. Dette vil også la deg logge inn på sider som støtter IndieAuth — som denne wikien!

Verktøy

🔧 Indiewebify.me tilbyr en steg-for-steg-guide og verktøy for å teste og validere framgangen din. Se Verktøy for flere nyttige saker for å bygge og feilsøke en IndieWeb-side.

Legg til info om deg selv

👤 Oppdater din index.html-hjemmeside til å inkludere grunnleggende informasjon i et h-card-kort. Dette korter kan være så enkelt som navnet ditt.

Nettsiden https://indiewebify.me/validate-h-card/ har et praktisk verktøy for å validere ditt h-card-kort.

Hvorfor? Når du publiserer innhold, kan du lenke tilbake til din hjemmesiden ved å bruke rel-author og forfatterinformasjonen kan deretter hentes fra h-card-kortet.

Fordeler: Selv om du ikke ennå publiserer innhold på siden din, vil du på dette tidspunktet ha:

 1. Satt opp kravet ditt på indieweb
 2. Satt opp en enhet som du eier og kontrollerer

Hvorfor legge til grunnleggende kontaktinfo i et h-card-kort?

 • Dette hjelper med å gjøre forfatterskap-informasjon tilgjengelig for det du publiserer, og å lenke tilbake til hjemmesiden din med rel-author.

Dette er små, men viktige steg i å erklære din uavhengighet fra innholds-siloer.

Legg til lenker til sosiale medier

✴️ Hvorfor legge til lenker til dine sosiale medier?

 • Ved å lenke fra din personlige side til dine eksisterende sosiale medier, og ved at dine sosiale medier lenker tilbake til siden din, kan du sette opp og bruke domenet ditt som din IndieAuth-identitet — for å logge på denne wikien for eksempel. For flere detaljer, se: sett opp nettinnlogging.

Fordeler: selv om du ikke deler innhold på siden dine ennå, har du:

 • Satt opp kravet ditt på indieweb
 • Satt opp en identitet du eier og kontrollerer

Publiser innhold på domenet ditt

📰 Publiser noe ved å bruke det prosjektet eller CMS-et du har installert på serverern!

Legg til microformats på innholdet ditt

📑 Legg til microformat-markeringen h-entry på innleggene dine. Mange CMS-er og temaer støtter det allerede!

Du kan bruke h-entry validator for å verifisere at dine nye innlegg har en gyldig h-entry.

Hvorfor? Dette vil tillate andres publiseringsprogramvare å lese og forstå innholdet ditt enklere. Dette er nyttig til flere formål, som kommentarer, likes, gjenpubliseringer, og å vise svar-kontekstfor innleggene dine.

Syndiker andre steder

Main article: POSSE

📤 Sett opp automatisk syndikering av innleggene dine, så kopier av IndieWeb-innholdet ditt kan bli publisert (semi-automatisk) til dine eksisterende sosiale medier, så følgerene dine der vil se ditt nye IndieWeb-innhold.

Denne praksisen kalles POSSE, forkortelse for Publish on your Own Site, Syndicate Elsewhere (publiser på egen side, syndiker til andre steder).

Ved å sette opp POSSE, kan du la innleggene dine bli sendt til bestemte sosiale medier siloer med en personlig permalenke tilbake til originalen på din egen side.

Hvorfor? Ved å bruke POSSE på innholdet ditt, tillater du at leserne dine fortsatt ser hva du har å si, samtidig som du fortsatt har eierskap til og kontroll over innholdet ditt på din egen side.

Husk: Trinnvis framgang er OK og oppfordret! POSSE trenger ikke være fullstendig automatisk for å være effektivt. Bruk et CMS med POSSE-støtte (eller en POSSE-utvidelse), eller publiser på siden din og del på sosiale medier manuelt (men inkluder en lenke tilbake til originalen). Dette vil hjelpe deg med å finne ut hva som virker for deg og hva som er verdt strevet med å automatisere.

Del og bli med oss

Videre steg:

 • Del hva du har gjort / oppdaget i prosessen med å bygge din IndieWeb-side, selv om det bare er en enkel side med enkelt design.
 • Spør hva du kan/bør gjøre videre i diskusjonskanalene.
 • Sjekk listen over hendelser og bli med på nesteHomebrew Website Club-meetup!
 • Så fort du kan IndieAuth eller logge inn på wikien, lag din egen brukerside ved å wikifisere deg selv.
 • Dokumenter hva du har gjort og legg til siden din og detaljer i IndieWeb-eksemplene på relevante sider, for å dele hva og hvordan du gjorde det med andre.

Valgfrie bonus-steg

Flytt ditt gamle silo-innhold til siden din

Med en gang du har begynt å publisere på siden din og bruke POSSE for å få innholdet ut til sosiale siloer, flytt ditt gamle siloinnhold over på din nye side med permalenker til siden. Dette involverer vanligvis en engangs eksport- og import-prosess. Her er noen populære siloer for sosialt innhold:

Sett opp en personlig URL-forkorter

Main article: permashortlinks

Hvorfor? Et personlig kort-domene er nøkkelen til å lage permakortlenker som hjelper med å:

Hvordan?

Se også